Papryczki Habanero – wszystko co warto wiedzieć!

Related Post

  • No related post.

Papryczki Habanero to niepowtarzalne, pełne niesamowitego smaku i zaskakujących korzyści zdrowotnych papryczki. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o papryczkach Habanero, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Zapraszamy!

Skąd pochodzą papryki habanero?

Pochodzenie papryczek habanero nie jest do końca jasne. Wiadomo, iż pierwotnym miejscem ich rozwoju były Południowoamerykańskie lasy deszczowe Brazylii w dorzeczu Amazonki, gdzie Majowie przywieźli ją przez Amerykę Środkową na tereny dzisiejszego Meksyku. To tam właśnie papryczki habanero zdobyły swoją największą popularność ówczesnych czasów, aż do przybycia Europejczyków, którzy zakochali się w habanero już od pierwszego wejrzeniahttps://e-szop24.pl/dostawa.html . Po odnalezieniu papryczek największe uprawy habanero zaczęły rozwijać się na terenach dzisiejszej Kuby, skąd papryczki posiadają także swoją nazwę. Habanero, oznacza nic innego jak „Z Habany” lub Hawany, znajdującej się na Kubie, obecnej stolicy kraju. Obecnie większość eksportowanych do Polski papryczek habanero to rośliny dojrzewające na półwyspie Jukatan w Meksyku, który jest największym producentem i eksporterem papryczek habanero na świecie. Jukatan posiadając wyjątkowo żyzną glebę i ogromne ilości słońca, które habanero uwielbiają, znany jest z tego, że papryki habanero uprawiane na półwyspie są lepsze niż te uprawiane gdziekolwiek indziej na świecie.

Jak ostre są papryczki habanero?

Papryczki Habanero są uważane za jedne z najostrzejszych papryczek zdaniem ogółu społeczeństwa. Jednakże w kategorii 100 najostrzejszych papryk świata zajmują one ostatnie, setne miejsce. Typowa papryka habanero posiada od 100 000 do 350 000 jednostek w skali Scoville’a, będąc tym samym od 12 do 100 razy ostrzejszą niż papryczka jalapeno. Pomimo tego, papryczki habanero kupowane w sklepach spożywczych zdają się posiadać mniejszą pikantność niż papryki uprawianej w domu, głównie ze względu na czas, jaki przebywają na stoisku. Aby sprawdzić pikantność papryki, najlepiej odkroić mały kawałek i skosztować, powoli przeżuwając, aż poczujemy wyrazisty, słodkawo ostry smak. Jeśli jednak chcemy, aby papryka była wciąż ostra, ale nie za mocna, warto zdecydować się na usunięcie znajdującej się wewnątrz papryki białej tkanki okalającej wewnętrzne ścianki, to ona właśnie zawiera najwięcej kapsaicyny, która w papryczkach habanero znajduje się w doprawdy pokaźnych ilościach. Z tego względu wielu ekspertów i profesjonalnych kucharzy sugeruje, aby odkazić detergentem miejsce, na którym znajdowała się papryczka, oraz dokładnie umyć ręce, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się kapsaicyny, mogącej poparzyć odsłonięte, wrażliwe części ciała.

Właściwości zdrowotne papryczek habanero

Papryczki habanero to prawdziwe bomby witaminowe! Jeden gram papryczki habanero ma więcej witaminy C niż cała pomarańcza. Tylko jedna papryka zawiera ponad 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, zawierając w tym niecałe 18 kalorii i zero gramów tłuszczu. Habanero, posiadają również wysoki stężenie potasu jak na swój malutki rozmiar. Jedynym problemem jest jedzenie ich w wystarczającej ilości. Nawet jeśli nie kierujemy się drogą jedzenia jak największej ilości bardzo ostrych papryczek w celu uzupełnienia dziennej dawki potasu, czy witaminy C, papryczki habanero wciąż stanowią zalecany i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Papryki habanero zawierają także wysokie stężenie kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, odpowiadającego za ostry, pikantny i charakterystyczny smak papryki. Ta ciekawa substancja jest prozdrowotnym składnikiem, mogącym zapobiegać i leczyć wiele chorób. Kapsaicyna, co więcej, jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym.

Jak smakuje papryczka habanero?

Smak papryczek habanero nie przypomina innych, doskonale znanych ostrych papryk. Jest owocowy, kwiatowy, słodkawy, chrupki w doznaniu i pełen ostrości związanej z wysoką zawartością kapsaicyny https://e-szop24.pl/podkategoria,121,Kawa-i-herbata-Czekolada-Kakao.html. Smak habanero jest tak wyjątkowy, że stanowi swoisty punkt odniesienia przy porównywaniu smaków różnych papryczek. Habanero, może być stosowana na różnych etapach dojrzałości papryczki, głównie w celu dodania innego, oryginalnego smaku. Świeżo zerwana zielona papryczka ma ziemisty, mniej ostry smak, za to pomarańczowa, dojrzała odmiana jest słodkawa i bardzo ostra.

Co można przyrządzić z papryczek habanero?

Papryczki habanero to idealny dodatek do każdej możliwej diety. Sprawdzają się wyśmienicie jako jedna z części dania albo główny, przewodni motyw przyrządzanej potrawy. Każdy miłośnik rozgrzewających, ostrych dań i przypraw znajdzie w habanero to, czego szuka. Papryczki habanero komponują się wyśmienicie ze wszelkiego rodzaju słodkimi, lekkimi potrawami i pożywieniem. Łączenie papryczek ze świeżymi owocami w letnich sałatkach to połączenie, które zaspokoi każdego. Co więcej, cukier zawarty w owocach uśmierza niespotykaną ostrość papryczek, tworząc ciekawe, oryginalne połączenia w kuchni, które warto spróbować. Papryczki używane są głównie do robienia ostrych sosów, sals, czy marynat sprawdzających się perfekcyjnie na zimę. Również purée, a także pasty zdadzą test, co więcej mieszając habanero z dodatkami, można przyrządzić pikantny dżem, ostre sosy sałatkowe, nadziewane serem papryczki czy pikantne desery. Możliwości jest wiele, w tym ciekawym rozwiązaniem może być zastąpienie zwyczajnych papryk lub papryczek chili odmianą habanero, dodaje daniom zupełnie nowego, niepowtarzalnego wdzięku.